Els equips d’atenció primària de l’ICS milloren l’atenció als pacients crònics complexos

32_NOTICIA Cada pacient disposa d’un pla d’intervenció individualitzat compartit que interrelaciona la informació sobre el seu estat de salut, la medicació que pren i els factors de vulnerabilitat que té associats. L’objectiu és reduir el patiment d’aquests pacients tenint en compte no només les seves malalties, sinó tots els aspectes que poden condicionar la seva qualitat de vida.

L’Estació clínica d’atenció primària (ECAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha incorporat noves funcionalitats per millorar l’atenció als pacients crònics complexos i als pacients amb una malaltia crònica avançada.

Aquest nou programa de salut possibilita que el pacient disposi d’un pla d’intervenció individualitzat compartit que interrelaciona la informació sobre el seu estat de salut, la medicació que pren i els factors de vulnerabilitat que té associats a través d’una valoració de la seva situació cognitiva, nutritiva, emocional, motora i social. El pla també permet recollir la voluntat anticipada del pacient davant de l’agreujament de la seva malaltia o de les descompensacions que pugui patir.

Informació compartida

En aquest programa, els professionals de medicina de família, d’infermeria i de gestió de casos, que tenen un coneixement global del pacient i en són responsables, comparteixen la informació que recull el pla amb professionals d’altres dispositius i nivells assistencials que també intervenen en l’atenció al pacient. Cal destacar que el pla d’intervenció individualitzat és dinàmic i, per tant, s’actualitza cada vegada que un professional assistencial fa una intervenció sobre el pacient.

L’objectiu final és ajustar les actuacions a les necessitats reals que té el pacient per ajudar a reduir el seu patiment. Així, a banda de les diverses malalties cròniques que pateix, es tenen en compte altres factors que condicionen molt la seva qualitat de vida, com ara si pateix depressió o una demència, si viu sol o acompanyat, si s’alimenta adequadament.

Vida diària més confortable

D’aquesta manera, l’ECAP facilita la detecció d’aquests pacients amb multimorbiditat i fragilitat, i millora la coordinació entre els diferents professionals assistencials que els atenen. Tot això possibilita fer-ne un seguiment més acurat per tal que la seva vida diària sigui més confortable.

Aquesta iniciativa segueix els objectius fixats pel Programa de prevenció i atenció a la cronicitat (PPAC) dels departaments de Salut i Benestar Social i Família, que vol donar resposta al repte que representen la cronicitat i la dependència a Catalunya, potenciant la promoció de la salut i la prevenció dels factors de risc i de les malalties cròniques que tenen més impacte, i desplegant l’atenció d’aquests casos des de les fases més incipients fins als estadis amb més complexitat i dependència. Tot això en el marc de les línies estratègiques i dels projectes del Pla de salut 2011-2015, que fan de l’atenció als malalts crònics un dels pilars del sistema sanitari dels propers anys.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s