La petició exprés estalvia als metges de família de l’ICS el 90% dels clics que fan per demanar proves a un pacient

32_NOTICIA La nova funcionalitat de l’Estació clínica d’atenció primària (ECAP), que ja està disponible a tots els equips, permet sol·licitar des d’una única pantalla les proves més freqüents. El circuit situa el pacient en el centre del procés i facilita la feina dels professionals assistencials.

L’ECAP de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha incorporat una nova eina de gestió de dades clíniques, anomenada “petició exprés”, que facilita la feina dels professionals assistencials i s’adapta millor a les necessitats dels pacients.

L’aplicació simplifica molt la tasca dels metges de família, pediatres i infermers perquè permet reduir de manera considerable el temps que dediquen a demanar una prova complementària, una analítica o una nova cita per al pacient que estan visitant. De fet, la nova utilitat permet reduir fins al 90% dels clics que fan els professionals quan introdueixen informació a l’ordinador durant una visita, ja que totes les peticions es poden gestionar des d’una única pantalla. Això repercuteix també en la millora de l’atenció als pacients.

La petició exprés ha entrat en funcionament aquest mes a tots els equips d’atenció primària de l’ICS de tot Catalunya. L’eina acabada d’estrenar recull els suggeriments aportats pels professionals i forma part de l’anomenada intel·ligència activa, un gestor clínic innovador que suggereix per a cada pacient i problema de salut les millors opcions assistencials basades en l’evidència científica, presentades en un ordre lògic i temporal.

Canvi de concepte

Des de la seva posada en funcionament, ara fa més de dotze anys, l’ECAP s’ha anat desenvolupant de manera modular seguint una estructura basada en procediments individuals. Això sovint ha provocat que, durant la visita amb el pacient, el professional assistencial hagués d’obrir i tancar moltes finestres a l’ordinador per realitzar peticions habituals, cosa que podia endarrerir la seva feina. La petició exprés suposa un canvi de concepte, perquè en comptes d’estructurar l’aplicació a partir de cada procediment ho fa a partir de cada pacient. Això redueix de manera considerable el nombre de clics que ha de fer el professional al ratolí de l’ordinador durant la consulta.

La petició exprés permet que, durant la visita al pacient, el professional sanitari pugui sol•licitar des d’una única pantalla d’ordinador les proves diagnòstiques —amb la possibilitat de vincular-les als problemes de salut que pateix el malalt—, elaborar un pla de visites i definir fluxos en què estiguin implicats diversos professionals i serveis. El pacient surt de la consulta amb un pla on apareixen totes les peticions realitzades pel professional.

Temps per mirar el pacient als ulls

Rafael Cubí, metge de família i director del Centre de Competències Funcional de l’ICS, està convençut que la petició exprés millorarà la feina dels professionals d’atenció primària perquè treballaran en un entorn més amable i intuïtiu. “El professional sempre diu que ha d’estar massa pendent de l’ordinador i que té poc temps per mirar el pacient als ulls, i la petició exprés permet que ho pugui fer”, explica Cubí.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a La petició exprés estalvia als metges de família de l’ICS el 90% dels clics que fan per demanar proves a un pacient

 1. Alicia Blanco ha dit:

  A la petició exprés trobo a faltar la derivació a podologia del pacient diabètic. heu pensat en incolure-la?

  • Ana Callejero ha dit:

   Crec que nomès es poden demanar de moment les proves i seveis que es fan al mateix centre

   • ecapics ha dit:

    Hola Ana, el director o directora de l’equip pot accedir a tot el catàleg de proves de l’ECAP per crar una petició exprés. Prenem nota per fer una nota formativa per aclarir aquest dubte.

  • ecapics ha dit:

   Hola Alicia, les peticions exprés es poden crear a nivell central o local. Si al vostre equip voleu afegir com a petició exprés la derivació a podologia, el vostre director o directora pot accedir al catàleg complet de proves i derivacions de l’ECAP i crear-la.

 2. Montserrat Alegret ha dit:

  En el moment de la impressió de la petició exprés s´hi guanyaria temps si també sortis la informació amb la preparació de la prova que es solicita en un full apart per entregar-li al pacient. Es podria posar com arxiu adjunt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s