Tres milions de persones es beneficien de la Intel·ligència activa de l’Estació clínica d’atenció primària

32_NOTICIA Més de tres milions de persones ja s’han beneficiat de la Intel·ligència activa de l’Estació clínica d’atenció primària (ECAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS), un any després de la seva implantació. Es tracta d’una eina de suport centrada en els pacients, que integra les dades clíniques de cada persona a partir dels seus problemes de salut. Aquesta aplicació suggereix per a cada pacient i problema de salut les millors opcions assistencials basades en l’evidència científica. 

D’aquesta manera, l’eina permet oferir als pacients la millor resposta clínica, donar suport al diagnòstic que fan els professionals i realitzar un seguiment acurat dels malalts, especialment dels crònics.

Des que es va posar en marxa la Intel·ligència activa, el mes de març de 2013, s’hi han anat incorporant noves funcionalitats, que han permès millorar l’aplicació.

Durant el primer any de funcionament, s’hi han afegit més de trenta programes de salut que donen suport a la prevenció i al seguiment dels problemes de salut i dels estats de risc més rellevants, especialment dels pacients crònics. Properament, està previst que es pugui ampliar fins a 200 el nombre de programes de salut inclosos en l’aplicació.

També s’hi han anat integrant accessos a opcions de suport rellevants, com la possibilitat de realitzar el seguiment analític o d’accedir a les imatges provinents tant de centres d’atenció primària com d’atenció especialitzada. A més, s’hi ha incorporat la possibilitat de fer derivacions exprés, consultar fonts d’informació i fulls d’educació sanitària, com ara consells per a pacients.

Eina fonamental

La Intel·ligència activa s’ha convertit en una eina important en les consultes d’atenció primària. Des de la seva implantació a l’ECAP, professionals d’atenció primària de tot el país han accedit a l’aplicació 19.528.675 de vegades —el 85% de les visites— i l’han utilitzat per a 3.224.341 pacients diferents. A través de l’aplicació s’han dut a terme actuacions preventives, com ara el Programa de tabaquisme, que ha donat suport per deixar de fumar a 518.934 pacients de risc, i el Programa d’activitat física, que ha beneficiat 488.240 persones.

Visió integral del pacient

Mitjançant un sistema de navegació fàcil i intuïtiu, la Intel·ligència activa ofereix als professionals d’atenció primària una visió integral del pacient amb dades relatives al seu estat de salut, als problemes associats que pateix i a les actuacions assistencials que cal dur a terme.

El sistema permet al professional veure en una sola pantalla la informació referent als problemes de salut del pacient i als seus factors de risc més rellevants. Gràcies a aquesta eina, pot donar una atenció més personalitzada i més segura al pacient, ja que disposa de tota la informació sanitària que és rellevant. A més, la capacitat predictiva del sistema millora amb el temps, a mesura que s’hi van incorporant més dades.

El director funcional de l’ECAP de l’ICS, Rafel Cubí, que també exerceix com a metge de família a Salt (el Gironès), destaca que la Intel·ligència activa “és una de les millores més importants que s’ha realitzat mai a l’Estació clínica, perquè ha permès que hagi passat de ser una eina de gestió centrada en les malalties a ser una eina de gestió centrada en la prevenció de la salut de les persones, cosa que, en definitiva, permet fer una més bona medicina”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s