L’ICS posa en funcionament un programa per millorar la prevenció de complicacions en persones amb demència

32_NOTICIA Les persones amb demència acostumen a patir problemes sanitaris i socials que van més enllà de la malaltia neurològica. Malgrat que molts trastorns neurocognitius no es curen, es poden prevenir les complicacions que s’hi associen i intentar alentir la seva evolució.

Per poder millorar la prevenció de les malalties que poden afectar les persones que pateixen demències i dur a terme un seguiment més acurat dels casos, l’ICS ha posat en funcionament el Programa d’atenció a les malalties neurocognitives, que permet abordar de manera integral l’atenció als malalts, amb un enfocament comunitari, des de l’atenció primària. 

Agilitzar el diagnòstic

Un dels aspectes destacats del Programa és que permet traslladar als centres d’atenció primària la realització de proves per valorar demències que fins ara només es feien als hospitals. Aquest procediment agilitza el diagnòstic dels malalts, que d’aquesta manera poden començar abans el tractament.

Els resultats de les proves es registren a l’Estació clínica d’atenció primària (ECAP). Els professionals de les unitats especialitzades dels hospitals poden accedir als resultats a través de l’Estació clínica hospitalària ARGOS i, amb aquesta informació, poden completar i validar el diagnòstic i prescriure, si escau, el tractament inicial, sense que el pacient hagi de desplaçar-se a l’hospital.

Mitjançant aquest nou procediment, quan el professional de medicina de família sospita que una persona pot patir una malaltia neurocognitiva, passa diversos tests de cribratge al pacient i a la família, que permeten avaluar si és probable que el pacient pateixi una demència. També fa una prova que permet detectar si la persona pateix depressió, una malaltia que pot causar símptomes similars als de la demència. Si els resultats de les proves són positius, es passa al pacient una bateria de tests més específics. Posteriorment, l’especialista de l’hospital revisa les proves, les completa i fa el diagnòstic.

Intel·ligència activa

Els resultats de les proves s’introdueixen al mòdul d’Intel·ligència activa de l’ECAP, una eina que dóna suport a les decisions clíniques oferint les millors opcions diagnòstiques i terapèutiques per a cada pacient. Aquesta eina mostra al professional les variables que cal tenir en compte per dur a terme un seguiment integral de les persones que pateixen demència. Així, a més dels aspectes referents a l’estat neurocognitiu del pacient, el sistema també recorda al professional la necessitat de contemplar altres aspectes relacionats amb la malaltia com l’estat cardiovascular, la motricitat o els hàbits saludables, a més d’aspectes socials.

El Programa de malalties neurocognitives ha entrat en funcionament inicialment a Girona i de manera progressiva s’estendrà a la resta de territoris.

Sistema de telemedicina

El Programa recull molts aspectes del Sistema informatitzat de suport al diagnòstic de demència en atenció primària (SISDDAP), un projecte de recerca sobre l’efectivitat d’un sistema de telemedicina asincrònic que es va dur a terme entre els anys 2008 i 2010 en diversos centres de Girona. L’estudi tenia com a objectiu avaluar el diagnòstic compartit de demència entre professionals d’atenció primària i d’atenció especialitzada.

Els resultats de la investigació, publicats l’any 2012 a la revista Neurología, destaquen la bona acollida que va tenir el SISDDAP entre els professionals, tant de l’atenció primària com de l’hospital. L’estudi va demostrar que és tan efectiu realitzar les proves psicomètriques per diagnosticar demències als centres d’atenció primària com fer-ho als hospitals. A més, el SISDDAP va permetre reduir el nombre de proves complementàries i la llista d’espera a la unitat especialitzada de l’hospital.

Malalties molt freqüents

La major part de les demències estan provocades per la malaltia d’Alzheimer, per accidents vasculars i per la malaltia de cossos de Lewy (trastorn inclòs fins fa poc temps dins de la malaltia de Parkinson). Aquestes afeccions són molt freqüents i es preveu que ho siguin més en el futur, a mesura que la població es va fent cada cop més vella.

El Programa d’atenció a les malalties neurocognitives que ha posat en marxa l’ICS s’emmarca dins de les actuacions del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, que prioritza l’atenció a les demències dins de la seva línia d’actuació 2, referent a l’atenció a les persones amb malalties cròniques.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari